Beveiligde thuiswerkplek

Als gevolg van de Corona crisis zijn veel werknemers thuis gaan werken. Het is gebleken dat het thuisnetwerk vaak onveilig is voor thuiswerken en gevoelig voor inbraak. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van het bedrijfsnetwerk en de privacy van de personen wiens gegevens verwerkt worden.

Een aantal mogelijke risco's zijn:

  • Een huisgenoot let niet goed op en zijn laptop wordt besmet met malware. Deze verspreid zich via de computer van de werknemer naar het bedrijfsnetwerk. Daar wordt ransomware geïnstalleerd die bestanden op belangrijke servers versleuteld.
  • De werknemer heeft een onveilige IP-camera die toegankelijk van internet is in huis. Deze wordt overgenomen door cyber-criminelen die van daaruit weten in te breken in de computer van de werknemer. Daar maken ze persoonlijke gegevens buit die ze later te koop aanbieden op het internet. De kopers gebruiken deze gegevens hierna voor het oplichten van mensen door bijvoorbeeld WhatsApp-fraude.
  • Het wifi wachtwoord op het thuisnetwerk is zo makkelijk te raden dat een kwaadwillend iemand inbreekt op het thuisnetwerk en zo via de bedrijfscomputer in het bedrijfsnetwerk komt en inzage kan krijgen in geheime bedrijfsgegevens.

Daarom is het belangrijk om deze situatie voor te zijn en een veilige werkplek in te richten, waarbij op het netwerk de bedrijfsactiviteiten gescheiden worden van de privé-activiteiten. Dit kan vrij eenvoudig met de juiste apparatuur geregeld worden. De werknemer werkt op het bedrijfsnetwerk met de bedrijfsapparatuur en gebruikt in zijn vrije tijd het privénetwerk met de eigen apparatuur.

Daarnaast kunnen wij beveiligde en stabiele omgeving aanbieden voor vergaderingen (teamwork) en thuiswerkplekken buitenshuis.

Als je de behoefte hebt aan een veilige werkplek, kan je altijd contact met ons opnemen. Over het veilig computergedrag kunnen wij advies geven door middel van bijvoorbeeld training of workshops.